Testvérvárosok az európai polgárokért

Keresés

A tartalomhoz

Főmenü:


Radzyn Podlaski


RADZYŃ PODLASKIA tizennegyedik század, végéig Yotvingia állami földje ki volt téve a a szomszédos a litván-rutén állandó támadásoknak , ami nem segítette elő a tartós letelepedést. Miután a Jagelló Ulászló és Hedvig királyné megkötötte a lengyel-litván Kreva uniót (1385) megváltozott a helyzet, elkezdődött az emberek bevándorlása Mazowsze és Małopolska vidékéről, létrehozott egy települést.
1415: A legrégebbi feljegyzés Radzyń vidékéről - Witold Litewski főherceg Cebulce Mikolajow nevű titkára feljegyzése, a vadonban található Bialka folyóról, Lukow megyében.
1430: Cebulka két faluról is említést tesz, Alacsony Bialka és Wyżna néven, melyet később Kozimrinkinek nevez. A legrégebbi feljegyzések és üzenetek arról tesznek említést, hogy a település eredeti neve, Kozyrynek-ként hangzott. A mai, azaz "Radzyń" név 1580 - ban jelenik meg .
1465 október 28: A gyorsan fejlődő kereskedelem lehetőséget teremtett, hogy Ostrow Grot lublini kamarás megkezdje a település felépítését.
1468 (március 31): A város folyamatos fejlődésének bizonyítékaként, Jagelló Kázmér király megadta a városi jogot Radzyń - nak.
1534: Az eddigi korona bírtok, Radzyń vidéke, Mnisowv család bérleményébe került. A városi kiváltságokat az uralkodó királyok folyamatosan bővítették, megerősítették.
1641: Jan Mniszech - a királyi főszakács megépíti a késő barokk, a Szentháromságról elnevezett plébánia templomot. (Felszentelve 1644-ben)
1680: A Radzyń - i vidék örökös bérleti joga, kora leghatalmasabb felvilágosult mágnása, Sztanislaw Antonin Szcukához került és a város fejlődésnek indult.
1690: Scsuka megkapta a kiváltságot III. Szobieszki János királytól a város továbbépítésére. Ezen a helyen áll a Kaznovski kastély . A város sikeres fejlesztését megszakítja a háború, gátolják az ebből fakadó nehézségek, és a lengyel politikai rendszer.
1710: Scsuka halála után lánya Viktória örökli az ingatlanok jogait., majd unokája Marija Katszkics. Ő 1740 őszén esküvői hozománykénz átadta Eustach Potockinak, aki Lengyelország egyik leggazdagabb ember volt.
1749: Potocki megbízást ad Jakub Fontana királyi építésznek, és ezzel kezdetét veszi a palota 10 éves felujítása és bővítése.
1750: Radzyń - ban született Ignac Potocki, aki részt vett az 1791. május 3. alkotmány kidolgozásában.
1790 október 30 - án Radzyń - ban született Jozef Lipinszki zeneszerző és hegedűvirtuóz.
1834: Utolsó tulajdonosa, Korwin - Slubowszki család megvásárolta radzińi birtokát.
1863 - 1864: Radzyń volt a központja a januári felkelésnek Podlaski vidéken. A radzyńi embereket Bronislaw Deskur francia származású kisnemes vezette. A Zbulitovnál zajló harcokban részt vett és megsebesült Alekszander Glovacki, később Boleslav Prus - ként ismerté vált író.
1870: Szlubowcy megalapította a Szent Anna névre szentelt katolikus templomot és temetőt.
1906 - ban a radzyńi polgárok elsőként Podlasjuban, megalakították az Universal Fogyasztási Szövetkezetet.
1915 őszén a megszálló hatóságok lehetővé tették az első lengyel iskola megnyitását Radzyń - ban. Az iskolát alapította Halina Rudnicka.
1930: A város épületei a két világháború között nagyrészt fából készültek, az utcák zsúfoltak volta. Tégla épület a két világháború között volt. Ebben a sűrű és kaotikus épületek között tört ki a tűz és megsemmisült a házak töbsége. Az újjáépités után folytatódott a város nyugodt élete. Mezőgazdasági és kereskedelmi központ volt.
1944: júniusban a visszavonuló német csapatok felgyújtották a palotát, melyet a háború után újjáépítettek.

A POTOCKI KASTÉLY

A reprezentatív-védelmi kastély építésének kezdeményezője Antoni Scsuka alkancellár volt. Augusta Locciego királyi építész szolgáltatásait igénybe véve, az 1685 - 1709 években, a XV. században épült Kaznowszki barokk palota helyén. A végleges formályát 1750 - 1795 években érte el a palota és a park együttese. A változások elindítója Eusztach Potocki és felesége Maria Katskih Potocki. Jakub Fontana királyi építész indította el a rezidencia átépítését, a munkálatok vezetője, a korábi épület elemeit és terveit beépítette a XVIII. században. A megépített kastélyegyüttes, arányosan kialakítva a főépület és a szárnyak valamint a hegyes tornyok, park, téli kert, tavak és kiváló példája a lakható rokokó palotájának. Szobrászati díszítés (fegyveres pajzsdíszek, figurális szobrok) munkája híres szobrász Jana Redlera munkája. Potocki halála után a palota tulajdonosa gyakran változott. Bronislaw Korwin-Szlubowski 1920-ban átadta a palotát az állami kincstárnak. A palotát 1915 ben a visszavonuló orosz hadsereg, 1944-ben a németek gyújtották fel. 17 év alatt újjáépítették, az épület komplex felújjítása napjainkban is folytatódik.

PÁLMAHÁZ (Oranzseria)

Az Oranzseria tökéletes példája a rokoko stilusnak. Szintén J Fontana építette 1756-ban. A Palota - park - tó együttes északi részén helyezkedik el. A téglalap alakú homlokzat az északi és a déli oldalon egyforma. A központi bejárat fölött csodálatos szobrot helyezett el J. Ch. Redlera szobrász, Apolló a szekéren. Most a radzińi kulturális központ székhelye.

A SZENTHÁROMSÁG TEMPLOM

A II. János Pál utcán található. 1641-ben fejezték be az építését, majd 3 év múlva megszentelték. Ez a Radzyńi templom volt az első téglából épített, ilyen tipusú épület a Lukowszki területen. Egyedülálló műemléke a későreneszánsz egyházi építészetnek, a lublyni építészet kiemelkedő alkotása. Ez az épület a főhajóból és a két oldalsó kápolnából áll. Az apostoli építész az attika fal megépítése egyik jellemzője a lengyel reneszánsz építészetnek. Keleti oldalon van a gyönyörű szentély. A nyugati bejáratnál áll a harangláb, melyet E. Potocki tábornok parancsára, J. Fontána által, a XVIII. század második felében építettek.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe